הקדמה
ההשפעה המרעה של גיל אמהי עולה על הפוריות ידועה. תמיד נשאלה השאלה האם "השעון הביולוגי" המתקתק הקיים באישה לקראת גיל הבלות, קיים גם בגבר שהרי יצור הזרע בגבר מתחדש כל כחודשיים לאורך כל החיים. ההיריון המדווח של הגבר הכי זקן בארה"ב: גבר בן 94 נשוי לאישה בת 27 שנים. ההגדרה המקובלת של גיל אבהי מתקדם > 40 שנה בעת השגת ההיריון.
קיימת מגמה עולמית של עליה בגיל ההורות האבהי. שעור הגברים היוצאים להורות מעל גיל 40 עלה מ-4% ל-9% ושעור הגברים שיצאו להורות מעל גיל 50 עלה מ-0.5% ל- 0.9% . אותם נימוקים המובילים את האישה לדחות את גיל ההורות קיימים גם באוכלוסיית הגברים: רצון לרכוש השכלה גבוהה יותר, פתוח קריירה, קבלה של שימוש באמצעי מניעה, הארכת משך החיים של הגבר, שעור גבוה של גירושין ונישואים שניים וגישה קלה יותר לטיפולי פוריות.
איזה שינויים אורולוגיים חלים בגבר המתבגר?
רמות הטסטוסטרון בגבר המתבגר יורדות מה שמביא לקשיים בזקפה וירידה בליבידו. מתן טסטוסטרון אמנם מטפל בתופעות אלה אבל פוגם באיכות הזרע. הטסטוסטרון במדינות שונות מהווה אמצעי מניעה(!) הפסקתו אינה מחזירה תמיד את מדדי הזרע הפגועים לערכים טרם המתן.
מהי השפעת הגיל על מדדי הזרע
באופן כללי מדדי הזרע במגמת ירידה קלה עם עלית גיל הגבר. רב העבודות מדווחות על ירידה בנפח הזירמה עם הגיל ואפילו מציינות מעין נוסחה – כל 5 שנים יורד הנפח ב-0.22 סמק. לעומת זאת, ריכוז הזירעונים אינו משתנה.
מהי ההשפעה הגנטית על הזרע?
עם עליית הגיל ה- DNA של הזרע נפגע. לדאבוננו, רב ההשפעות של הגיל על הזרע הן בכוון השלילי. הן בגברים והן בנשים, ברקמות הגוף השונות יש קיצור של גדילי ה- DNAעם עלית הגיל. רק בזרע, מסיבה לא ברורה, נצפית הארכה של גדילי ה- DNA מה שנקרא גם טלומרים. הארכה של טלומרים מגינה על ה-DNA בזרע, מה שתורם לפוריות, אבל מאידך חושף את הזרע לאפשרות של ממאירות בילוד.
מה ההשפעה של גיל מתקדם על השגת הריון ללא טיפול ובטיפולי פוריות?
יש דווחים על שעור מוגבר של מוטציות נקודתיות. כך למשל יש דיווחים על שיעור מוגבר של מחלות מסוימות: גמדות מהסוג achondroplasia, neurofibromatosis (נגעים בעור עם מעורבות אברים פנימיים) ושבירות עצמות.עם עליית גיל האב, יש דיווחים כמו בנשים של עליה בשיעור הפרעות כרומוזומליות תסמונת דאון (כרומוזום 21 נוסף) וגם כרומוזומים 13,18 נוספים.לגבי גידולים בילודים הדעות חלוקות: מבין הגידולים יש עליה משמעותית רק בלויקמיה לימפוציטרית מסוג .ALL בד בבד, יש ירידה משמעותית, לא מוסברת בגידול באשכים מסוג seminoma.
מה לגבי מחלות פסיכיאטריות בילודים לאבות מבוגרים?
עבודה דנית מראה שיעור מוגבר של סכיזופרניה, פיגור שכלי, אוטיזם כשגיל האב > 45 שנים.
מסקנות
היו שהציעו להקפיא זרע לגברים צעירים לצורך שימור פוריות בדומה להקפאת ביציות מבחירה באישה. היו שהרחיקו לכת והציעו הגבלה של גיל ההורות כשם שקיימת הגבלה בטיפולי פוריות בישראל לנשים (גיל 45 שנים לנשים כגיל תקרה לםיפולי IVF).
כשם שאישה בגיל מבוגר עוברת ייעוץ גנטי כך גם יש להפנות זוג לייעוץ גנטי כשגיל האב מבוגר: ביעוץ מדברים על אפשרות של אי פוריות והפלות ועל אפשרות של מוטציות נקודתיות. ביעוץ ניתן להמליץ על ביצוע דיקור מי שפיר לכרומוזומים וציפ גנטי. מאחר ומוטציות נקודתיות אינן מזוהות בבדיקה רגילה של מי שפיר יש שהציעו לבצע מיפוי כרומוזומלי מלא לתאים העובריים במי השפיר. שיטה זו אינה מבוצעת בגלל מגבלות WES (שכנראה ייעלמו עם השנים), שכוללות עלות גבוהה מאד ותוצאות לא חד משמעותיות בשיעור יחסית גבוה.
סיכום
למרות שגם לגיל אבהי מתקדם יש השפעות על הילוד, מירב תשומת הלב התרכזה בגיל האימהי. גיל אבהי מבוגר קשור למוטציות נקודתיות דומיננטיות בשיעור 0.5 %, אי פוריות, הפלות, מומים עובריים, הפרעות פסיכיאטריות וסרטן ביילוד בגיל הצעיר. יש חשיבות רבה לייעוץ גנטי כאשר גיל האב "מבוגר".