שימור פוריות – על שום מה ולמה?
שימור פוריות הינו הליך רפואי בו בוחרת אישה צעירה להקפיא ביציות, שבעתיד יהיה ניתן להפרותן ולהשיג הריון.
למי מיועד טיפול הקפאת ביציות?
נשים שדוחות את ההורות מסיבות של לימודים, קריירה וכדומה. נשים רווקות שטרם נישאו וברצונן ל”הקפיא את הזמן” מבחינת יכולת הפוריות שלהן. נשים שעומדות לקבל טיפול שעלול לפגוע בפעילות השחלה שלהן בעתיד. כמו טיפול כמוטרפי או הקרנות.
כיצד הקפאת ביציות מאפשרת להרות בגיל מבוגר יחסית?
מרגע הלידה מאגר הביציות של האישה יורד ואיכותן נפגעת משמעותית עם הגיל. לעומת זאת הרחם "מזדקן לאט" – יכולת הרחם לקלוט עוברים כמעט ואינה מושפעת מגיל האישה. נובע מכך שרחם של אישה מבוגרת יחסית עדיין יכול לקלוט ולשאת הריון.
אם יודעים להקפיא זרע ויודעים להקפיא ביציות מופרות מה הקושי בהקפאת ביציות?
שנים רבות יודעים להקפיא זרע ויודעים להקפיא עוברים הנוצרים בהפריה חוץ גופית.לעומת זאת, הביצית היא מבנה “מפונק”, בהיותה מבנה גדול יחסית 80% מהתכולה שלה היא נוזלים ולכן היה קושי בהקפאת ביציות בצורה יעילה.
שיטת הזיגוג (ויטריפיקציה) – פריצת הדרך שמאפשרת הקפאת ביציות
בעבר, הקפיאו ביציות בעולם רק במספר קטן של יחידות להפריה חוץ גופית שהתמחו בכך וממימדים קטנים מאד. כיום, הידע בהקפאת ביציות השתכלל עם הכנסתה של הקפאה בשיטת הזיגוג (ויטריפיקציה).
ידע רב בהקפאת ביציות בא ממרכזים בהם משתמשים בהקפאת ביציות כדי ליצור בנק ביציות לטובת נשים שאין להן (באותה מתכונת של בנק זרע) ועבור נשים שחלו בסרטן והטיפולים הקשים פוגעים באיכות הביציות. זאת אומרת שיש מידע לא רע על הקפאת ביציות בצעירות (גיל 20-25) ובביציות שמשתמשים בהן מייד לצורך תרומת ביצית.
חשוב לציין שאין כמעט ניסיון עולמי בהקפאת ביציות בנשים “מבוגרות” מבחינת פוריות (סביב גיל 40). ואם מקפיאים אין כמעט ידע על השרידות של אותן ביציות ועל משך הזמן שהביציות “מחזיקות מעמד” כשהן קפואות.
תהליך הטיפול הרפואי
במהלך הטיפול להקפאת ביציות תעבור האישה בדיקות דם ואולטרסאונד לעיתים קרובות ועל פיהן יקבע הטיפול ההורמונלי אותו עליה לקבל. במחזור טבעי על פי רוב מתפתח בשחלה זקיק אחד המכיל ביצית אחת בלבד.
ההורמונים שמקבלת האישה במהלך הטיפול מגרים את השחלות כך שבמחזור טיפול אחד מתפתחים מספר זקיקים המכילים מספר ביציות. ביום שלפני הביוץ שואבים את הביציות ישירות מהשחלות ובמעבדה מבצעים את פעולת ההקפאה. פעולת השאיבה מתבצעת בדרך כלל בהרדמה מלאה. ובמעבדה מקפיאים את הביציות.
הקפאת ביציות בישראל
הרעיון להקפיא ביציות בישראל, הוא פרי יוזמה של נשים רווקות שעדיין לא נישאו. ברצונן ל”הקפיא את הזמן” מבחינת יכולת הפוריות. הן פנו לרופאים שיאפשרו להן להקפיא ביציות מבחירה ללא סיבה רפואית, על מנת לשמר את יכולת הפוריות שלהן.
הפניה הועברה ליועצת המשפטית של משרד הבריאות, ומתוך רגישות ורצון להיענות לפנייתן ומתוך ידיעה שהטכנולוגיה קיימת, הוחלט לאפשר בחוק הקפאת ביציות מבחירה לנשים מגיל 30 ועד גיל 41 שנים.
הקפאת הביציות מבחירה אינה כלולה בסל הבריאות והיא ממומנת על ידי האישה עצמה (בדומה לפעולות אחרות מבחירה, כגון שאיבת שומן, הגדלת חזה או ניתוח אף).
שילוב שימור ביציות ושימור עוברים בטיפולי שימור פוריות
בעת טיפול שימור פוריות, אם יש מספיק ביציות – אפשר להקפיא חלק מהביציות וחלק אחר להפרות עם זרע תורם ולהקפיא עוברים. הידע והניסיון בתהליך הקפאת והפשרת עוברים רחב יותר, ולכן בטוח יותר. כך שאם האישה תינשא בגיל מבוגר יחסית יישמרו לטובתה ביציות להפרות עם הבעל. אם לא תינשא, ישמרו עבורה גם עוברים מוקפאים.
לסיכום
הקפאת ביציות מאפשרת לשמר את הפוריות ולהרות בגיל מאוחר יותר. ישנה חשיבות מכרעת לגיל האישה בעת הקפאה הביציות – לכן מומלץ לבצע את ההקפאה בגיל צעיר ככל האפשר.